De huid van de hond

De huid van de hond

Jeuk is een veel voorkomende klacht in de dierenkliniek. Meestal ontstaat de jeuk door een parasiet (insect, vlo, mijt) of doordat de hond allergisch is.

Een hotspot wordt voornamelijk gezien bij honden met een dichte vacht. Meestal in de halsstreek of op de flanken/onderrug ontstaat een vochtige, vuurrode plek. Deze ‘hotspot’ ontstaat vrij acuut en de hond zit er voortdurend aan te krabben, likken en/of bijten. De oorzaak van deze plotse jeuk kan onder andere een insecten- of vlooienbeet zijn.

De dierenarts zal nagaan of er een oorzaak te vinden is voor deze plots ontstane jeuk. Verder zullen de haren op en rond de plek verwijderd worden. Daarna is het verstandig de plek te wassen met betadine of andere desinfecterende shampoo, omdat de beschadigde huid inmiddels geïnfecteerd kan zijn met bacteriën (onder andere afkomstig uit de bek van de hond). Verder kan de ‘hotspot’ behandeld worden met zalf (met antibiotica en corticosteroïden). Het belangrijkste van de behandeling is het voorkomen dat de hond weer aan de plek gaat zitten, hierbij kan afleiding helpen (door bijvoorbeeld meer met de hond te gaan wandelen). Eventueel kan een kraag verder zelf-trauma voorkomen, dit adviseren wij alleen als de jeuk ook behandeld wordt!

Heeft u vragen over huid- of vachtverzorging bij uw hond? Neem contact met ons op!