De oudere kat

De oudere kat

Aandachtspunten bij de oudere kat zijn:

Drinkt en plast de kat meer dan voorheen? Braakt hij vaker?

Als de oudere kat meer gaat drinken kan dat bijvoorbeeld komen doordat de lever- of de nierfunctie wat achteruitgaat. Ook kan de kat dan wat minder eetlust hebben en/of wat vaker braken. We doen dan een bloedonderzoek. Hoe eerder we ontdekken dat deze organen minder goed werken hoe beter een behandeling meestal aanslaat. Ook kan een kat meer gaan drinken bij suikerziekte of als de schildklier te snel werkt.

Wordt uw kat mager/ is uw kat zomaar aan het afvallen?

Het kan zijn dat uw kat minder eet omdat hij zich niet lekker voelt, vaak is hier een oorzaak voor te vinden. Zo kan de schildklier teveel hormoon afgeven. Deze aandoening komt regelmatig voor bij oudere katten en is meestal goed te behandelen. Het is verstandig de kat in elk geval door de dierenarts te laten controleren.

Zijn de achterpoten wat slapper, valt de kat om?

Oudere katten zijn gevoeliger voor tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Zo kan de kat last hebben van kalium of vitamine B gebrek. Het is verstandig de kat een seniorenvoer te geven. De samenstelling is speciaal afgestemd op de behoeften van de oudere kat.

Ook artrose bij katten kan voorkomen, dan kan de kat bijvoorbeeld minder goed op de bank springen. Hier zijn medicijnen voor zodat de kat geen pijn heeft bij bewegen.

Soms kan er plotseling een verlamming van de achterpoten optreden. Er kan dan een bloedprop vastzitten in de bloedvaten naar de achterpoten. Dit komt voor bij katten met een hartprobleem.

Lijkt het of hij minder ziet, tegen dingen aanloopt?

Senioren katten zijn, net als mensen, gevoelig voor een te hoge bloeddruk. Als u het idee heeft dat de kat minder ziet kunnen wij een bloeddrukmeting doen.

Ziet u een van deze symptomen bij uw kat of wilt u de gezondheid laten nakijken? Maak dan een afspraak via 020 - 670 12 18 of online via onze website.