Vuurwerk

Informatie over angst voor vuurwerk bij uw huisdier
Sommige honden en katten zijn angstig voor hard knallend vuurwerk. Ze kruipen weg en durven niet meer naar buiten.

Angst voor onverwachte harde geluiden is natuurlijk gedrag. De knallen lijken zomaar uit het niets te komen, dieren kunnen zich er niet op voorbereiden.

Behalve deze natuurlijke reactie van het dier is ook de reactie van de eigenaar van invloed op het ontstaan van angst. Na schrik is het een menselijke reactie om elkaar gerust te stellen. Dit doen wij automatisch ook bij een geschrokken huisdier, die dit vervolgens kan ervaren als een bevestiging van zijn angst.

Straf uw huisdier nooit als hij angstig is, maar troost hem ook niet. Probeer te doen alsof er niets aan de hand is. Dit valt niet mee, maar het is wel verstandig om ermee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Lange termijn aanpak
Er bestaan speciale vuurwerkcursussen bij hondenscholen. Hier leert uw huisdier dat vuurwerk niet iets is waar hij bang voor hoeft te zijn.

U kunt uw huisdier ook zelf een vuurwerkcursus geven. Er zijn cd’s te koop met vuurwerkgeluiden (o.a. via www.tinley.nl). Zet dit geluid eerst zo zacht dat het dier het niet eng vindt en beloon hem als hij niet bang reageert met een favoriet spelletje. Zo kunt u een koppeling leggen tussen een onaangenaam geluid en het leuke spel. Als dit goed gaat zet dan het geluid iets harder. Ga niet te snel, zorg dat het  een leuke ervaring blijft. Voor de grootste kans op succes is het verstandig om tijdig te beginnen, reken op ongeveer 8 weken voor oudejaarsavond. Deze lange termijn aanpak kan ondersteund worden door medicatie, bijvoorbeeld bij dieren die normaal gesproken ook al heel angstig zijn. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze praktijk.

Korte termijn aanpak
Er zijn verschillende soorten medicatie om uw huisdier wat te kalmeren. Dit kan prima voor oud en nieuw, maar het is geen oplossing voor meerdere dagen. Het is niet verstandig uw huisdier alleen te laten als hij deze tabletten gehad heeft of los buiten te laten lopen.

Doel van de tabletten is dat het dier rustiger en minder angstig wordt, het is niet bedoeld als ‘slaapmiddel’. Sommige dieren geven zich niet over aan het versuffend effect van deze medicijnen en kunnen onrustig zijn.

De tablet(ten) kunnen het best rond 19:00 uur op oudejaarsavond gegeven worden, het is verstandig uw huisdier die dag nuchter te houden. Als het dier nog rustig is bij het ingeven van de tablet is het beste effect te verwachten.

Als uw dier al medicijnen krijgt, overleg dan eerst met de dierenarts of deze in combinatie met de tablet(ten) tegen vuurwerkangst gegeven mogen worden. Deze tabletten niet geven als uw dier drachtig is of melk geeft.

Feromonen
Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen die een rol spelen bij de communicatie tussen honden en/ of katten onderling. Deze stoffen geven de boodschap: ‘het is hier veilig’ en daardoor werkt het rustgevend. In de kliniek kunt u verdampers kopen, waarin een soortgelijk feromoon zit. De verdamper wordt minimaal 2 weken voor Oud en Nieuw in een stopcontact geplaatst in een ruimte waar de hond of kat het liefst vertoeft en is ongeveer een maand werkzaam.  Voor katten is er ook een spray beschikbaar die sneller werkt.

Ook is er een speciaal dieet en een voedingssupplement verkrijgbaar. De eerste resultaten lijken veelbelovend, maar er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Tips om de jaarwisseling zo makkelijk mogelijk te maken voor uw huisdier:

  • Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken) zodat de hond lekker moe is.
  • Geef uw huisdier veel afleiding, begin hiermee al in de middag.
  • Doe de gordijnen dicht, zodat uw huisdier het vuurwerk niet kan zien en het geluid wat wordt gedempt.
  • Zet eventueel de radio of TV aan op een zender met rustige geluiden.
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje opzoeken, creëer verschillende mogelijkheden.
  • Houd de hond buiten aan de riem met een goed passende, stevige halsband, zodat hij bij schrik zijn kop niet uit de halsband kan trekken en weg kan lopen.
  • Het is verstandig uw kat binnen te houden.
  • Blijf zelf zo rustig mogelijk. Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bvb. voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
  • Laat uw huisdier niet alleen thuis.

U kunt altijd voor advies bij ons terecht, wij wensen u en uw dier een fijne jaarwisseling!

Reacties zijn gesloten.