Sterilisatie, castratie

Voor de ingreep
Wanneer de kat onder narcose gaat is het belangrijk om uw dier vanaf 22:00 uur de avond ervoor nuchter te houden (het dier mag wel drinken).

Sterilisatie/ castratie: in de volksmond wordt met sterilisatie het onvruchtbaar maken van een poes bedoeld en bij castratie hebben we het over een kater. Medisch gezien betekent sterilisatie het onderbinden van de eileiders of zaadleiders. Bij katten verwijderen we na het onderbinden van de geslachtsorganen de teelballen of eierstokken en dit heet dan voor zowel het mannetje als het vrouwtje eigenlijk castratie.

Poes
Als u niet van plan bent om met de poes te gaan fokken is sterilisatie (eigenlijk castratie) de beste optie. Meestal doen we deze operatie vanaf 6 maanden leeftijd. Voor de operatie kunt u de poes ’s morgens of ’s middags brengen, dit gaat op afspraak. Na de operatie blijft de poes een aantal uurtjes bij ons tot ze weer helemaal  bijgekomen is. Dan mag u haar weer ophalen.

Kater
Als de kater vruchtbaar wordt kan hij gaan ‘sproeien’ in huis. Dit is normaal territoriaal gedrag, maar vaak ongewenst voor de eigenaar. Ze kunnen ook meer gaan zwerven en vechten met andere katers. Als u dit gedrag merkt is het verstandig een afspraak te maken om de kater te laten castreren. Zeker het sproeien in huis moet geen gewoonte worden, dan helpt castratie soms niet meer.

Narcose
Voordat we de poes of kater onder narcose brengen wordt het dier goed onderzocht. Het narcoserisico is erg klein bij gezonde dieren. Een ziek dier onder narcose brengen heeft een verhoogd risico.

Als de kat diarree heeft of braakt, (af en toe) benauwd is, hoest /niest of ziek lijkt, laat u dat dan alstublieft weten als u de kat komt brengen!

Ook als het dier mogelijk niet nuchter is horen wij dat graag, dan kunnen wij hier rekening mee houden.

Na de narcose:
Na de ingreep laten we de kat hier rustig bijkomen. Als hij weer helemaal wakker is mag hij opgehaald worden. U wordt over de nabehandeling uitvoerig geïnformeerd door onze assistentes. Het is normaal dat ook thuis het dier nog zal moeten herstellen.  Het is verstandig de kat op een warm plekje in huis te laten liggen. Heeft u nog vragen bij thuiskomst of mocht de toestand van het dier verslechteren neemt u dan contact met ons op.

Reacties zijn gesloten.