Euthanasie

Veel kattenbezitters hopen dat hun dier rustig op zijn vertrouwde plek in zijn slaap zal overlijden, dit gebeurt echter niet zo vaak. Meestal zal men bij een aftakelende kat toch op enig moment een keuze moeten maken of het leven voor de kat nog draaglijk is. Natuurlijk ziet u als eigenaar erg op tegen deze beslissing. De dierenarts zal u zo goed mogelijk aangeven wanneer het niet meer in het belang van de kat is om langer door te gaan. Belangrijk bij deze beslissing is om de kwaliteit van leven voor de kat zo goed mogelijk in te schatten: heeft de kat pijn? Heeft hij nog plezier in zijn leven? Heeft de kat nog een goede eetlust? Is hij nog zindelijk in huis? En bij ziekte: wat is zijn kans op herstel?

Als de beslissing genomen is om het dier te euthanaseren kunt u een afspraak maken zodat dit in alle rust kan gebeuren. De kat krijgt eerst een injectie met een narcose middel waarvan hij rustig in slaap valt. Hij voelt dan niets meer en merkt niet wat er in zijn omgeving gebeurt. Daarna krijgt de kat een injectie met een overdosis slaapmiddel. Daardoor stopt eerst de ademhaling, vervolgens houdt het hart op met kloppen en overlijdt de kat.

Veel mensen hebben het gevoel dat hun aanwezigheid bij het inslapen het dier tot steun is en dat ze zelf rustig afscheid kunnen nemen. Als u het niet prettig vindt om erbij te zijn hoeft dat natuurlijk niet.

Er wordt met u overlegd wat er na het overlijden met de kat gaat gebeuren. Deze keuze is heel persoonlijk. U kunt kiezen voor crematie bij een dierencrematorium. Zij halen de kat dan bij ons op. Ook is het mogelijk de kat te begraven. Verder kunt u de kat in de kliniek achterlaten voor destructie.

Verdriet om het verlies van uw kat is een heel natuurlijke reactie. Zeker als de band tussen u en de kat hecht is. Neem de tijd om over het verlies heen te komen. Een waardig afscheid en het terugkijken op alle goede momenten kunnen helpen bij de verwerking.

Reacties zijn gesloten.