FAQ

Mijn huisdier heeft plasproblemen. Waarom moet naast het urineonderzoek ook een lichamelijk onderzoek verricht worden?

Het is wettelijk verplicht om een dier eerst te onderzoeken, voordat er medicijnen voorgeschreven mogen worden. Verder kunnen dieren zelf niet vertellen wat er precies aan de hand is, om een goede diagnose te stellen zal dus een grondig onderzoek nodig zijn.

Met name bij mannetjes kan een verstopping van de plasbuis optreden. Dan proberen ze steeds te plassen en komen er soms een paar druppels uit, maar de blaas is overvol en kan zelfs knappen. Dit is een spoedgeval en kan alleen vastgesteld worden door een ‘buikpalpatie’.

De dierenarts zal vervolgens samen met u een behandelplan opstellen.

Mocht er in de urine niets te vinden zijn en hebben we aanwijzingen dat het plassen in huis op een gedragsprobleem wijst, zullen we uw dier ook eerst onderzoeken. Voordat wij u kunnen doorsturen naar een gedragstherapeut moeten lichamelijke oorzaken namelijk uitgesloten zijn.

Hoe vaak moet mijn huisdier ontwormd worden?

Honden en katten moeten gemiddeld 4x per jaar ontwormd worden.

Ontwormingsadvies
Pups: 2, 4, 6 en 8 weken en 3, 4, 5, 6 maanden leeftijd
Kittens: 3, 5, 7 en 9 weken en 3, 4, 5, 6 maanden leeftijd
Teef/Poes: tegelijk met zogende pups/kittens
Overige dieren: minimaal 4x per jaar.

Pups en kittens moeten de eerste maanden veel vaker een ontwormingsmiddel krijgen. Katten die dagelijks prooien vangen ook.

Ontwormen middels een tablet heeft geen nawerking, dus als u vandaag een tablet geeft zullen de aanwezige wormen dood gaan. Als uw huisdier een week later opnieuw besmet raakt, moet de ontworming herhaald worden.

Besmettingsbronnen kunnen zijn: vlooien, prooidieren (ook slakken, kikkers, padden), rauw vlees of vis, de omgeving (grond).

Voor de meest actuele informatie over ontwormen kunt u terecht op: www.esccap.eu

Mijn kat komt niet buiten, moet hij dan wel gevaccineerd worden?

Ja. Een binnenkat wordt dagelijks minder blootgesteld aan kiemen en heeft dus een minder actief afweersysteem. Ook een binnenkat kan met virussen besmet raken en kan dan juist ernstiger ziek worden. Zeker het Herpesvirus (bij de mens veroorzaker van onder andere de koortslip, bij de kat verantwoordelijk voor niesziekte) blijft na besmetting vaak levenslang klachten geven.

Overigens is de kat gevoelig voor een andere Herpersvirus-variant dan de mens, het is dus niet overdraagbaar.

Voor uitgebreide adviezen over vaccinaties kunt u terecht op de site: www.abcd-vets.org

Kan ik bij de balie oorzalf, oogzalf of andere medicijnen ophalen zonder onderzoek van mijn huisdier?

Het is wettelijk verplicht om het dier eerst te onderzoeken, voordat er medicijnen voorgeschreven mogen worden. Dit is erg belangrijk omdat foutief gebruik van oog- en oorzalven tot blindheid respectievelijk doofheid of andere nare bijwerkingen kan leiden. Pijnstillers kunnen bij verminderde nierfunctie tot extra nierschade leiden.

Dieren kunnen zelf niet vertellen wat er precies aan de hand is, om een goede diagnose te stellen zal dus een grondig onderzoek nodig zijn. De dierenarts zal daarna samen met u een behandelplan opstellen.

Soms moet een dier levenslang bepaalde medicijnen krijgen, natuurlijk kunt u voor vervolgrecepten gewoon aan de balie terecht. 

Reacties zijn gesloten.