December; ook een feestmaand voor uw huisdier?

Nu de dagen weer korter worden zijn er een paar dingen die we graag onder de aandacht willen brengen.

Chocolade
Het is bijna Sinterklaas en dat betekent vaak cadeaus maar ook allerlei lekkers met chocolade. Helaas is nog niet bij iedereen bekend dat chocolade voor honden giftig is. Het kan verschillende klachten veroorzaken, van misselijkheid en braken tot aan epilepsie. In zeer ernstige gevallen is het zelfs dodelijk. Ook katten kunnen ziek worden van chocolade. Voorkom dus dat ze iets van tafel kunnen pakken en geef ze een verantwoorde snack als u uw huisdier wilt verwennen.

Vuurwerkangst
De feestdagen eind december zijn niet voor alle dieren een feestje… Met name oud en nieuw is voor veel dieren geen leuke periode omdat ze angstig zijn voor het geknal van het vuurwerk.
Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat u en uw huisdier onbezorgd het nieuwe jaar in kunnen, onder te verdelen in lange en korte termijn oplossingen;

Lange termijn:

  • Training door middel van een cd of een speciale vuurwerkcursus. Er zijn speciale cd’s op de markt met vuurwerkgeluiden. Hiermee kunt u uw huisdier trainen om dit ‘normaal’ te gaan vinden door het volume langzamerhand op te voeren. Zodra  uw huisdier niet meer reageert op een bepaald volumeniveau kunt u deze opvoeren. Via webshops als www.tinley.nl of www.medpets.nl zijn deze cd’s te verkrijgen. Sommige honden doen het echter prima bij de cd, maar moeten vooral gewend raken aan het geluid in combinatie met knallen en de geur etc. Voor hen is een speciale vuurwerkcursus meer geschikt.
  • Een speciaal voedingssupplement: Zylkene®. Dit middel bevat bepaalde stoffen die de angst remmen. Het is belangrijk dat ruim van te voren wordt gestart met dit middel zodat het optimaal werkzaam is rond oud en nieuw.

Korte termijn:

  • Kalmerende tabletten. Vroeger werden tabletten met acepromazine gegeven. Deze worden nu niet meer door ons gebruikt. Deze stof maakt dieren gevoeliger voor geluid. Het effect is dus dat het dier rustig en kalm lijkt doordat het niet meer trilt of weg kan kruipen maar in feite dezelfde of meer angst ervaart. Nu gebruiken we tabletten met de werkzame stof alprazolam. Deze tabletten onderdrukken de angst, maken niet gevoeliger voor geluid en onderdrukken ook het leren. Een negatieve ervaring beklijft minder goed, wat nuttig kan zijn voor volgende jaren.
  • Het Thundershirt. Dit is een stuk stof wat om de borstkas van de hond wordt gedragen als een t-shirt. Het zit strak aangesloten om de borstkas en geeft een constante druk. Deze druk heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Druk wordt ook bij mensen ingezet om angst en onrust te bestrijden ( bv. inbakeren van baby’s of  bij mensen met een angststoornis). Het Thundershirt kan worden omgedaan voordat de hond angst zal ervaren (bijv. voor de wandeling of  een aantal uur voor de daadwerkelijke jaarwisseling), het is niet de bedoeling dat u de hond het Thundershirt de hele dag laat dragen.

unnamed

Welke oplossing u ook gebruikt: straf een dier nooit voor zijn angst. Straffen maakt de angst alleen maar erger, de situatie wordt zo alleen nog maar enger. Beter is het een zo veilig mogelijke omgeving te creëren waar het dier zo weinig mogelijk hinder van het vuurwerk ondervindt; gordijnen dicht, een muziekje aan en een veilige plek om weg te kruipen. Beloon uw dier niet als hij angstig reageert. Hij ziet dit als een bevestiging dat de situatie inderdaad heel eng is.

Wij wensen u en uw dier fijne feestdagen!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.